Pensionarii intrați în sistem în 2020 şi 2021 au venituri cu 20-30% mai mari decât cei din generațiile anterioare. Cum s-au calculat

Pensionarii intrați în sistem în 2020 şi 2021 au venituri cu 20-30% mai mari decât cei din generațiile anterioare. Cum s-au calculat
Sursa foto: Shutterstock
Publicat: 08/11/2021, 10:27

Numărul noilor beneficiari de pensii a crescut în 2020, chiar dacă, per ansamblu, numărul acestei categorii sociale a scăzut anul trecut. Potrivit sindicaliștilor, cei intrați în sistem anul trecut și anul acesta beneficiază de drepturi mai mari prin prinsma schimbărilor provenite în modul de calculare a bazei.

 Peste 473.000 de pensionari – din toate categoriile, inclusiv anticipată, de invaliditate sau de urmaș, au intrat în drepturi în 2020, dintre care aproximativ 320.000 au fost nou intrați în sistem. În 2020, au ieșit din drepturi peste 491.000 de pesionari (dintre care peste 238.000 prin deces), potrivit datelor Institutului Național de Statistică.

În anul 2019, numărul celor intrați în drepturi fusese de aproximativ 386.000, deci cu aproximativ 23% mai mulți, dintre care nou înscriși în drepturi erau în jur de 270.000. Ieșiți din drepturi au fost mai mulți, peste 438.000, dintre care aproape 229.000, prin deces.

Astfel, potrivit datelor Institutului Național de Statistică, per ansamblu, numărul mediu al pensionarilor, în cursul anului 2020, a fost de 5,1 de milioane de persoane, în scădere faţă de anul anterior cu 29.000 de persoane. Faţă de aceeaşi perioadă, numărul pensionarilor a scăzut la cei proveniţi din fostul sistem pentru agricultori cu 11,4%, iar la cei de asigurări sociale de stat a crescut cu 0,1%.

„Variaţia e de mai mult de o treime”

Au fost și români s-au pensionat chiar înainte de vreme, cu pensii anticipate, pentru că atât anul 2020, cât şi anul 2021 sunt ani în care ei primesc pensii mai mari decât restul.

„Anul trecut s-au pensionat anticipat 50 de angajaţi, dublu faţă de numărul celor care s-au pensionat normal. Indicele de corecţie e unul dintre principalele motive pen­tru care ei au făcut această alegere“, spune un director dintr-o companie locală cu peste 1.000 de salariaţi, citat de Mediafax.

Indicele de corecţie, variabilă folosită la calculul pensiei introdusă în 2011, a adus pensii mai mari pentru câteva sute de mii de pensionari nou-intraţi în sistem în 2020 şi în 2021, potrivit Mediafax. Acest indice se calculează în funcţie de nivelul salariului mediu brut din ultimii doi ani. Potrivit sursei citate, particularitatea ultimilor doi ani este aceea că, din 2018, salariul mediu brut s-a majorat prin transferul contribuţiilor de la angajator la angajat.

„Din 2018 de când s-a făcut creşterea artificială a salariului brut prin transferul de contribuţii acest coeficient aduce pensii mai mari celor care au intrat în sistem în 2020 şi în 2021. Cine are un punct de pensie şi a ieşit la pensie în 2010 ia astăzi o pensie de 1.442 de lei, iar cine a ieşit la pensie în 2020, tot cu un punct de pensie, ia o pensie de 2.033 de lei. Variaţia e de mai mult de o treime“, a explicat Bogdan Hossu, preşedintele Confederaţiei Sindicale „Cartel Alfa“.

Madalina Prundea
Absolventă a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, Departamentul de Limbi Moderne Aplicate din cadrul Facultății de Litere, Mădălina mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Fiica transgender a lui Elon Musk face dezvăluiri despre copilăria ei și spune că amintirile...
Cine va fi ELIMINAT de la ”Insula Iubirii”. Ispitele le-au făcut fenta, iar noi am...
FOTO. Ioana Tamaș, apariție incendiară în costum de baie. Imaigni hot cu soția lui Gabi...
Suspectul crimei din Brăila a mărturisit tot ce s-a întâmplat în cabinetul stomatologic! Ce confesiune...
Ungaria acuză Ucraina că „şantajează” ţările care vor negocieri de pace: Va trebui să luăm...
Am aflat CINE e noul iubit al Emei Uta! Va zbura în Mykonos unde e...
Misterioasa moarte a celei mai iubite actrițe! Dezvăluiri TRAGICE despre sfârșitul ei! Soțul, principalul suspect
De ce vin turişti din China, Coreea sau Australia să înveţe limba română. Cursul costă...
'O minciună, o înscenare!' Fiica suspectului crimei din Brăila face acuzații grave
Gestul impresionant făcut de un tânăr român pentru o bătrânică de 90 de ani: „Când...
Au făcut spectacol în valurile mării! Laurette, Andra sau Alexandra Stan nu au ţinut cont...
Ce înseamnă P-R-N-D-S-B la cutia automată? Ce pățești dacă oprești motorul în Drive?
Atac asupra reţelei feroviare de mare viteză din Franţa, înaintea începerii Jocurilor Olimpice
Descoperire SUMBRĂ despre COPIII din familiile care se MUTĂ DES
S-a dat ordin în România. Decizia se va aplica în curând. Ciolacu: Vor fi deduceri...
S-au trimis ordine de încorporare. Sute de tineri, chemați în Armată
Gabriela Cristea și familia, situație neplăcută la finalul vacanței. Ce i s-a întâmplat prezentatoarei în...
Infracțiunile odioase care ar fi avut loc în palatul unde doctorița are cabinetul, în care...
Culiță Sterp, amintiri traumatizante din copilărie: „Râdeau copiii de mine.”
De ce a murit, de fapt, Sorin Nazîru după ce a făcut o banală baie...
BANCUL ZILEI. Bubulina în noaptea nunții: - Bulă, te rog să fii tandru cu mine!
Un șarpe mortal a eliberat suficient venin cât să ucidă 400 de oameni